Kuulumme toisillemme – kirjeitä ja kirjoituksia ystävyyden politiikasta
Ystävä on joku, jonka voima kasvaa yhdessä oman voimamme kanssa jonkin yhteisen kokemuksen, ymmärryksen tai päätöksen vuoksi.
Miten voimme kapitalistisessa arjessa kuulua toisillemme, emmekä vain itsellemme? Miten ystävän tai läheisen kuolema voidaan kokea yhdessä eikä vain erikseen? Onko runo eri, jos sen lausuu tekoälymalli tai ystävä aurinkoisena päivänä? Ammentaako startup-yritys voimansa samasta lähteestä kuin kommuuni?
Kuulumme toisillemme – kirjeitä ja kirjoituksia ystävyyden politiikasta on Mikael Brunilan, Vilja Saarisen ja Valter Sandellin kirjeenvaihtoon pohjautuva, ystävyyttä ja jakamista sekä henkilökohtaisella että teoreettisella tasolla käsittelevä teos.
Kirjoittajat
"Jos osallistumme poliittiseen pelkkänä abstraktiona, uutisten ja tykkäysten syötteissä, niin on parasta, että teemme sen jaetun voiman kautta, emmekä yksilöinä."—Mikael Brunila
Mikael Brunila on Montrealissa ja New Yorkissa asuva väitöskirjatutkija ja ohjelmoija. Hänen tutkimuksensa käsittelee kieltä tuottavien tekoälymallien historiaa ja yhteiskuntatieteellisiä sovelluksia. Opintojensa ohella Brunila rakentaa tietoturvallisia karttapalveluita tarjoavaa Drift-sovellusta. Hänellä on ennestään politiikantutkimuksen maisterintutkinto Helsingin yliopistosta ja Fulbright-stipendillä rahoitettu määrällisten menetelmien maisterintutkinto Columbia Universitystä. Brunila oli mukana kirjoittamassa kirjat Äärioikeisto Suomessa (2012) ja Muutaman töhryn tähden (2011) sekä toimittamassa kirjaa Verkko Suljettu (2014).
"Miettikää Muumimammaa, mutta väkivaltapääomalla varustettuna. Mikä sankari!"—Vilja Saarinen
Vilja Saarinen on kiintynyt teoriaan mutta ei viihdy yliopiston käytävillä. Aikaisemmin Saarinen toimi väitöskirjatutkijana ja toimittajana. Nykyään hän tuottaa tekstejä lähinnä erilaisille kamppailuille ja kamppaileville ystäville. Hänen kirjeensä Do you feel the same? julkaistaan 2024 Cindy Milsteinin feminististä anarkismia käsittelevässä antologiassa.
"Outouttamisen kautta esitykset voivat saada tilaa toimia yhdessä muutoksen puolesta, toisin kuin erilaiset yksilön velvollisuuksia ja vastuuta koskevat moraaliset vetoomukset."—Valter Sandell
Valter Sandell on kirjoittaja ja kriitikko, joka on opiskellut sosiaalitieteitä Helsingin yliopistolla. Hän on kirjoittanut kirjallisuuskritiikkiä Hufvudstadsbladetille vuodesta 2018 ja toimittanut Kontur ja Kritiker-kulttuurilehtien teemanumeroita ystävyydestä ja suomenruotsalaisesta kirjallisuudesta. Lisäksi hän on kirjoittanut ja kääntänyt tekstejä muun muassa Nya Argusiin, Nuoreen Voimaan ja Ny Tidiin. Sandell on Kritiker-lehden toimituskunnan jäsen.